EUROPEES DOUGLAS

Door de identieke kleurschakering vertoont het hout qua uitstraling veel vergelijkingen met Siberisch lariks. Europees douglas stammen zijn echter regelmatig in grote diameters beschikbaar, het is fijnjarig en rechtdradig.

CONTACT ONS!

HERKOMST

Het originele herkomstgebied is Noord-Amerika. Douglas komt veel voor aan de westkust in de staat Oregon, overlopend naar British Colombia en Vancouver Island. Aldaar bekend als Douglas fir. 

  • Botanische naam: Pseudotsuga Menziesii
  • Groeigebied: Westen van Noord-Amerika, aangeplant in Europa, Nieuw-Zeeland en Australië
  • Houtsoort: Naaldhout

WIJ BETREKKEN VOORNAMELIJK UIT:

  • Midden-Europa, afmetingen zijn op aanvoer in bestek te leveren, waarbij moeiteloos zware maten in lange lengtes gezaagd kunnen worden. Omdat het hout niet snel blauw wordt, kan het gedurende het hele jaar worden gezaagd.

BENAMING

Douglas is een andere benaming voor in West Europa aangeplant Oregon pine. Ten opzichte van de originele Canadese soort is Europees douglas wat grover van structuur en zachter. Dit komt door de snellere groei. De meest toegepaste kwaliteit in Europa in No. 2 Clear & Better (d.w.z. praktisch kwastvrij en gelimiteerd spint).

STERK & STABIEL

Zowel geschikt voor binnen- als buitenconstructies

KLEUREN

Vers douglas heeft meestal een licht geelbruine kleur die blootgesteld aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranje-achtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig. In de Verenigde Staten worden deze ook wel red fir genoemd, in tegenstelling tot yellow fir voor langzaam gegroeid fijnjarig hout dat geler is. Het witachtige spint is bij oude dikke bomen (old growth) maximaal 40-50 mm en bij jongere aanplant (second growth) 70-80 mm breed. Afhankelijk van het groeigebied (kuststreken of gebergte) is niet alleen de kleur maar ook de volumieke massa en de sterkte variabel.

EIGENSCHAPPEN

Nederlands douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten (zogenaamde harszakken) voor. Door het kleurcontrast tussen het vroeg- en laathout van de groeiringen vertoont het kwartiers en halfkwartiers gezaagd hout een duidelijke streeptekening en dosse gezaagd hout een vlamtekening. Het in Europa gegroeide douglas is in uiterlijk en eigenschappen vergelijkbaar met het ‘second-growth’ uit Noord-Amerika.

Assendelft – Replica woonboerderij – 2019

Dit zeer fraaie project, gerealiseerd in samenwerking met Bouwbedrijf Somass BV, betreft een replica van een woonboerderij met een bijwoning en paardenstallen. De bouw is eind 2017 gestart en begin 2019 opgeleverd. Er zijn douglas balken van 400 x 500 mm met een lengte van 14 m1 ingezaagd voor de bouw van de draagconstructie. De balklagen en sporen zijn gemaakt van grenen binten in diverse afmetingen. De dragende vloerdelen zijn eveneens gemaakt van grenen, 38 x 300 mm GG. De gevels zijn voorzien van Western Red Cedar.

ZEER FRAAI ALS 
TERRASOVERKAPPING

TOEPASSINGEN

Douglas wordt veel toegepast voor houtconstructies buitenshuis. Naast een prachtige uitstraling aan de gevel is het ook bijzonder geschikt voor het zwaardere werk als vlonders, veranda’s, pergola’s, bruggen en schuttingen. Ook voor binnen is douglas een uitstekende keuze qua houtsoort. Het wordt onder meer verwerkt als vloer, plafond, wandbekleding of lambrisering.

Zowel douglas tuin- als constructiehout wordt slechts overboord (=op bestelling) geleverd. Informeer naar de mogelijkheden en/of vraag een offerte aan.