SIBERISCH LARIKS

Siberisch lariks onderscheidt zich met name door de hoge volumieke massa (670 kg/m3), fijne jaarringen en gering spintaandeel.

HERKOMST

Lariks is een veelgebruikte duurzame naaldhoutsoort en kent met het gehele noordelijke halfrond een groot verspreidingsgebied.

  • Botanische naam: Larix Russica of Larix Siberica
  • Groeigebied: Noord Oost-Europa en Siberië
  • Houtsoort: Naaldhout

WIJ BETREKKEN VOORNAMELIJK UIT:

  • Siberië

Door het extreme klimaat aan de Noordelijke IJszee groeit de Siberische lariks aanzienlijk langzamer dan zijn Europese soortgenoot. Daardoor is de structuur van het hout veel homogener en dat maakt het zeer duurzaam.

KLEUREN

Lariks is een harshoudende houtsoort met duidelijk kleurverschil tussen spinthout en kernhout, maar niet zo duidelijk als bij grenen. Ook de groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden. Op dosse gezaagd hout ontstaat een mooie vlamtekening, terwijl kwartiers gezaagd hout een streeptekening vertoont. Het spintaandeel is beduidend kleiner als bij grenen en heeft weinig neiging tot werken.

EEN HARDE HOUTSOORT

Met een fraaie kleur en structuur en een hoge natuurlijke duurzaamheid

DROGEN

Aan de lucht is lariks tamelijk vlug te drogen; als dit te snel geschiedt heeft het hout neiging tot scheuren en trekken. Kunstmatig drogen gaat goed, maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Duurzaamheidsklasse: 3 (kernhout) – 4. Het kernhout is geelbruin tot roodachtig bruin en het spint geelachtig tot wit.

EIGENSCHAPPEN

Het hout is zeer duurzaam, rechtdradig en fijnnervig en slijtvaster dan bijvoorbeeld grenen. Het hout wordt harder en taaier naarmate het ouder wordt dus bij het schaven is extra aandacht nodig aangezien het alleen glad geschaafd te krijgen is met scherp gereedschap.

Ulft – Nieuwbouw Sporthal IJsselweide – 2016

In vergelijking tot andere ‘standaard’ sporthallen is Sporthal IJsselweide 1,5 keer zo groot. Voor het totale gebouw is in het kader van duurzaamheid besloten om voor onderhoudsarme materialen te kiezen. Voor de buitenzijde is gekozen voor een halfopen houten gevelbekleding van Siberisch lariks die voor de groene gevelbeplating geplaatst is. Dit geeft een bijzonder grafisch effect.

Eindhoven – Frits Philips Lyceum – 2017

Een functioneel gebouw met een groot atrium, waardoor veel licht naar binnen valt. De wanden en de plafonds zijn afgewerkt met lariks latjes waardoor je dwars door het gebouw heen kijkt. Mede door die transparantie straalt de school rust en ruimte uit.

HET KERNHOUT KENT
VELE KLEURSCHAKERINGEN

TOEPASSINGEN

Siberisch lariks kent vele toepassingsgebieden: o.a. geveltimmerwerk, trappen, kozijnen, vloeren, meubels, etc.

AFMETINGEN

Wij krijgen lariks aangevoerd in diktes van 25 mm t/m 50 mm en in diverse breedtes.

MEER INFO

Meer weten? Download de brochure ‘Bomen over lariks‘ in PDF formaat (bron: Het Houtblad).

Download brochure