Volgende maand wordt de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022 uitgereikt. Een van de drie nominaties is voor IKC de Kronkelaar in Wagenborgen, een project van architect Onix NL en uitgevoerd in Siberisch Lariks van Gras Wood Wide.

Dit nieuwe kindcentrum ligt in een park dat een ontmoetingsplek voor het dorp vormt. Het gebouw heeft een alzijdig uitnodigende uitstraling. Het ruime dak, als een reeks kappen van schuren, verwijst naar de agrarische omgeving. De Kronkelaar combineert licht en ruimte met een fijne akoestiek en een prettig binnenklimaat. Tussen de lokalen liggen leerpleinen, grenzend aan de centrale hal. Alle groepsruimten hebben een eigen buitenruimte onder het uitkragende dak. Door de heldere structuur en entrees rondom anticipeert het gebouw op de ‘zachte’ krimp in het dorp.

De jury vindt Kindcentrum De Kronkelaar een architectonisch sterk ontwerp, dat goed aansluit bij de historie en de omgeving van de locatie. Het dak is niet alleen een verwijzing en een vriendelijk aanzicht voor de omgeving, ook in het interieur is het als dak herkenbaar en draagt het bij aan de oriëntatie, de ruimtelijke beleving en het binnenklimaat. Daklichten zorgen voor lichtinval en ventilatie. Het gebouw biedt een interessante plattegrond, die het mogelijk maakt rond te lopen, te dwalen en te ontdekken. Zowel het exterieur als het interieur oogt heel vriendelijk. Verder waardeert de jury de grote flexibiliteit die het gebouw biedt, nu en in de toekomst, alsook de aardbevingsbestendigheid.

De inzendingen voor de prijs Schoolgebouw van het Jaar 2022 zijn door de jury beoordeeld met een aantal punten als belangrijke leidraad. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Naast de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar bekend gemaakt.

Bron: Architectenweb