SCANDINAVISCH VUREN

Vurenhout is het hout van de fijnspar en de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Het is makkelijk te bewerken en relatief goedkoop.

HERKOMST

Scandinavisch vuren groeit langzaam en is daardoor veel duurzamer dan midden Europees vurenhout. Dit komt doordat de bomen in bergachtige gebieden langzamer groeien, waardoor ze fijnere groeiringen krijgen en steviger hout geven.

  • Botanische naam: Picea Abies
  • Groeigebied: Noord- en Midden Europa, Scandinavië (Zweden, Finland, Noorwegen), Baltische staten (Letland, Litouwen), Rusland, Slowakije, Tsjechië en Roemenië
  • Houtsoort: Naaldhout

WIJ BETREKKEN VOORNAMELIJK UIT:

  • Scandinavië (Zweden, Finland, Noorwegen)
  • De Baltische staten (Letland, Litouwen)

BENAMING

Het verhaal gaat dat een van de eerste Nederlandse houtkopers twee Zweedse benamingen abusievelijk heeft verwisseld. Sindsdien staat ‘gran’ voor vurenhout en ‘furu’ voor grenenhout.

VEELZIJDIGE NAALDHOUTSOORT

Vurenhout kan voor vele doeleinden worden gebruikt, zowel binnen als buiten

TOEPASSINGEN

Vuren is van nature geschikt of geschikt te maken voor vrijwel elke toepassing. Van eenvoudige bouwconstructies tot en met de fabricage van hoogwaardige eindproducten, zoals kozijnen, trappen, meubels, gelamineerde spanten, etc. Daarnaast is vurenhout prima te zagen, boren, frezen en schuren.

EIGENSCHAPPEN

Vuren is mooi licht, bijna wit van kleur als het vers gezaagd is. Vuren uit Scandinavië wordt altijd verschepingsdroog geleverd en kan zelfs speciaal gedroogd worden in één traject naar gelang de eisen voor de eindtoepassingen. Het draadverloop is recht en de nerf (afhankelijk van het groeigebied) fijn tot grof.

Kuhmo Oy – Zagerij Finland

Kuhmo Oy is een dynamisch en onafhankelijk zagerijbedrijf, begonnen in 1959. Ze maken zich hard voor ecologisch, sociaal en economisch levensvatbare bosbouw en halen hun hout voornamelijk uit de omringende staats- en particuliere bossen in Kainuu en Noord-Karelië. Jaarlijks produceren zij zo’n 400.000 m3 hout. Ze staan bekend om hun snelle en nauwkeurige leveringen, een reden waarom wij ook graag samenwerken met deze zagerij.

Koskisen – Zagerij Finland

Koskisen is een meer dan honderd jaar oud familiebedrijf en een expert in de houtindustrie. De wortels liggen in Kärkölä waar Kalle Koskinen, de oprichter van het familiebedrijf, in 1909 begon in de zagerij industrie. Kalevi Koskinen, de zoon van Kalle, zette het werk van zijn vader voort en momenteel zijn de derde en vierde generatie actief bezig met het ontwikkelen van de houtverwerkingsactiviteiten van het bedrijf. Wij werken al vele jaren tot volle tevredenheid samen met dit bedrijf.


DE KWALITEIT VAN HOUT BEGINT BIJ HET GROEIGEBIED

TUINHOUT

Ons tuinhout bestaat voornamelijk uit Scandinavisch vuren in zaagvallende kwaliteit en uiteenlopende afmetingen. Wij verzorgen leveringen rechtstreeks vanaf de zagerij. Dit betekent niet dat wij alleen volle vrachten kunnen leveren. Het is ook mogelijk om een halve vracht (25 m3) of een paar pakketten te specificeren.

Assortiment:

  • Rabatdelen, overhangend/halfhouts 18 x 130 mm
  • Planken, 18 x 145 mm
  • Palen, 70 x 70 mm / 90 x 90 mm
  • Balken/Regels, 44 x 70 / 95 / 145 mm
  • Profielen, afwijkende maten of profielen op aanvraag