WESTERN RED CEDAR

Western red cedar is een houtsoort waar de voorkeur aan wordt gegeven wanneer een hoge duurzaamheid, een lage krimp en zwelling en een goede isolatiewaarde belangrijk zijn. 

HERKOMST

Western red cedar is een lichtroze naaldhoutsoort die veelal groeit aan de westkust van Canada en de Verenigde Staten. Deze langzaam groeiende woudreuzen leveren hout van een unieke kleur en structuur.

  • Botanische naam: Thuja plicata
  • Groeigebied: Westkust van Canada en Noord-Amerika. Is aangeplant in Groot- Brittannië.
  • Houtsoort: Naaldhout

WIJ BETREKKEN VOORNAMELIJK UIT:

  • Vrijwel al het in ons land aangeleverde western red cedar komt uit Canada

KLEUREN

Western red cedar staat bekend om de grote kleurvariaties die het vers gezaagd hout kan vertonen. Dit varieert van lichtgeelbruin, via rozebruin en zalmkleurig naar chocoladebruin.

EEN LUXE UITSTRALING

Met western red cedar shingles voor dak- of gevelbekleding

AANVULLENDE WEBSITES

U kunt extra informatie vinden op onderstaande websites:
– Houtinfo: www.houtinfo.nl
– Western Red Cedar Export Association: www.realcedar.com

EIGENSCHAPPEN

Western red cedar laat zich moeilijk impregneren, heeft zeer goede isolerende eigenschappen, droogt snel wanneer het dun hout betreft (hierbij treedt weinig vervorming op) en het laat zich goed verlijmen. Het is duurzaam, licht van gewicht, heeft een fijne nerf, een rechte draad en bevat geen hars. Daarnaast is het hout stevig, veerkrachtig en zeer goed bestand tegen aantasting en verwering.

Nijkerk – Bedrijfsgebouw Borghese/Pleijsier Bouw – 2018

Een dynamisch en transparant gebouw met een duurzame uitstraling. Er is tijdens de ontwerpfase veel aandacht besteed aan de gezondheid en het comfort van de werkomgeving. Voor de gevel is gekozen voor structurele houten lamellen van western red cedar. Het doorlopende lijnenspel vangt als het ware de vliegende ruimtes van de diverse verdiepingen op. Een prachtig plaatje!

Leeuwarden – Energie Kenniscentrum – 2019

Op de voormalige vuilstortplaats Schenkenschans en bovenop een twaalf meter hoge heuvel is een lichtgewicht, energie neutraal en duurzaam kantoorgebouw gerealiseerd. Men heeft er voor gekozen FSC gecertificeerd hout te gebruiken voor de kozijnen en de vloer- en wandconstructie en wij hebben daarnaast voor dit project western red cedar mogen leveren, welke gebruikt zijn voor de lamellen.

UITERMATE GESCHIKT
ALS GEVELBEKLEDING

TOEPASSINGEN

Western red cedar wordt vaak toegepast als gevelbekleding en buitenbetimmering. De natuurlijke duurzaamheid staat een onbehandelde toepassing buiten toe.

Het hout wordt op vele manieren toegepast o.a. voor: gevelbekleding (zoals rabat en bevelsiding), boeidelen, (tuin) hekken en pergola’s, sauna’s, dakbedekking (shingles), lichte constructies en binnenbetimmering.

AFMETINGEN

Wij leveren diverse western red cedar producten. U kunt denken aan ruw hout (diverse maten tot in lengtes van 6.10 meter) maar ook bewerkt hout. In deze categorie vallen onder meer rabatdelen en bevelsiding.

Een compleet overzicht kunt u hiernaast downloaden in PDF formaat.

OVERZICHT KOPMATEN

Kopmaten WRC

OVERZICHT BOEIDELEN

Boeidelen WRC

DOWNLOAD

Meer weten? Download onze PureCedar brochure in PDF formaat.

Download PureCedar brochure