Het houten zelfbouwconcept WikiHouse van Ontwerpburo Muller, in samenwerking met Boerboom Houtgroep, bleek tijdens de uitreiking van de Architectuur Prijs Almere (APA) de grote publiekslieveling. De juryprijs ging naar het gecombineerde boerenbedrijf en appartementencomplex Vliervelden van KettingHuls. Op de Dag van de Architectuur reikte Kunstlinie de tweejaarlijkse gemeentelijke Architectuur Prijs Almere uit aan het meest bijzondere bouwproject dat in Almere is gerealiseerd.

Het liefst had de vakjury van deze prijs twee, misschien wel drie winnaars geselecteerd. Na twijfelen tussen de innovatieve projecten op de Floriade, volgde er een lange discussie over sociale en ecologische opgaven. Vervolgens heeft de jury unaniem gekozen voor het project dat onderwerpen adresseert als het boerenlandschap, de moderne boerderij, variatie in wonen en wonen in collectiviteit: Vliervelden van KettingHuls. De bewoners van het appartementencomplex zijn onderdeel van het leven op het boerenerf en wonen rondom de appelboomgaard. Om hen heen ligt 40 hectare landbouwgrond van de stadsboer. Het woongebouw refereert naar de pioniersschuren van de Verenigde Staten.

Publieksprijs

Met ruim een derde van de stemmen leverde de publieksprijs een overtuigende winnaar op met het houten WikiHouse van Ontwerpburo Muller. Het is een project aan de Stripmaker in Almere Buiten, dat betaalbare woonmogelijkheden biedt voor zelfbouwende starters. Zij kunnen met behulp van een toolbox individueel hun eigen ontwerp bepalen. De houten WikiHouse-casco’s zijn met behulp van een handleiding en bouwbegeleiding zelf in elkaar gezet door de toekomstige bewoners. Het houtskeletbouwpakket is door Boerboom Houtgroep CNC-geproduceerd. Naast de waardering van het publiek werd een leuke geldprijs van 2.500 euro in ontvangst genomen.

Bron: Houtwereld