In Unesco Werelderfgoed de Beemster is de eerste energieneutrale stolpboerderij van Nederland opgeleverd. Het project legt de link tussen het rijke verleden van de houtindustrie in de Zaanstreek en de veelbelovende toekomst van hout als bouwmateriaal. ‘Houtbouw draagt bij aan het oplossen van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd’.

Na twee energieneutrale huizen bij Ilpendam, is de Stolp het tweede project in de Zaanstreek van de landinrichters en architecten van Nieuw Nederland. Met hun bouwconcept voor houten nul-op-de-meter woningen kan zelfs een echte ‘klassieke’ Noord-Hollandse Stolpboerderij energieneutraal zijn. Binnenkort start bovendien de verkoop van nog eens vier energieneutrale houten huizen bij Schermerhorn. Zo wordt duurzame houtbouw steeds zichtbaarder in het Noord-Hollands landschap.

Waterland, houtbouwland

Onder het motto ‘Waterland, houtbouwland’, presenteren de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam zich als ‘hét centrum voor de bouw van houten huizen in Groot-Amsterdam’. Nieuw Nederland heeft als missie om met elk project Nederland mooier en duurzamer te maken. Met gevoel voor traditie, oog voor de klimaatproblematiek en in harmonie met de natuur. Deze filosofie sluit aan bij de ambitie om in de Zaanstreek veel meer te bouwen in hout.

Traditie en innovatie

Architect Derk-Jan Wentink: ‘De tijd waarin we nu leven dwingt ons zorgvuldig met grondstoffen om te gaan. Daarom bouwen wij met duurzame en natuurlijke materialen als hout en zink. Deze denk- en werkwijze slaat erg aan in de Zaanstreek, met haar rijke traditie van houtbouw én de wil om te innoveren in het belang van het klimaat’.

Meer informatie is te vinden op nieuw-nederland.nl

Bron: De Houtkrant
Foto: Nieuw Nederland