PONDEROSA PINE

Het voordeel van ponderosa pine is dat het niet of nauwelijks scheurt, wat andere soft pine houtsoorten wel doen. De mechanische eigenschappen zijn ongeveer gelijk aan die van Europees grenen. 

HERKOMST

Ponderosa pine is een dennensoort die op grote schaal voorkomt in het westen van Noord-Amerika.

  • Botanische naam: Pinus Ponderosa
  • Groeigebied: Het westen van Noord-Amerika
  • Houtsoort: Naaldhout

WIJ BETREKKEN VOORNAMELIJK UIT:

  • Het westen van Noord-Amerika

BENAMING

In het Nederlands worden voor de soort zowel de naam ‘gele den’ als ‘ponderosa den’ gebruikt.

PINUS PONDEROSA

Een zeer fraaie verschijning, mede dankzij de prachtige, extreem lange naalden

KLEUREN

Het kernhout is vers; bijna wit tot geel, afhankelijk van de soort nadonkerend; van strogeel tot lichtbruin met een roze tint. Het spint is bijna wit tot lichtgeel, slechts weinig lichter dan het kernhout. De kleurverschillen zijn afhankelijk van soort, bodemgesteldheid, wijze van drogen en belichting.

OVERIGE INFORMATIE

De kwasten zijn meestal ingegroeid en vast. Het hout heeft meestal een karakteristieke aangename terpentijngeur. Door het contrast tussen vroeg- en laathout ontstaat op kwartiers gezaagd hout een min of meer duidelijke streeptekening terwijl dosse gezaagd hout een vlamtekening vertoont. Harsgangen zijn in wisselende aantallen zichtbaar als fijne donkerbruine lijntjes, vooral in het kernhout.

TOEPASSINGEN

Ponderosa pine wordt regelmatig ingevoerd voor de meubelindustrie en voor brede planken vloeren. Veel zogenaamde grenen meubelen zijn van deze houtsoort. Andere veelvoorkomende toepassingen zijn onder meer: bouwhout binnen, trappenhuizen, raamkozijnen en deuren, betimmeringen, constructiewerk (onder andere voor restauraties), carrosseriebouw (binnenbetimmering), wagonvloeren, bruggenbouw, pianotoetsen, etc.

PRACHTIG HOUT 
VOOR EEN BETAALBARE PRIJS