Houtsoorten

CLS – (Canadian Lumber Standard)

Het enig juiste hout voor “top kwaliteit” houtskeletbouw.
Dit betekent dat hout wat deze naam mag dragen dwingend moet voldoen aan de hoge Canadese constructie houtkwaliteiten.

Verkrijgbaar bij:

30-09-2017|

Douglas (Oregon Pine)

Herkomstgebied is Noord-Amerika. Veel voorkomend aan de westkust in de staat Oregon, overlopend naar British Colombia en Vancouver Island. Aldaar bekend als Douglas Fir. Qua uitstraling vertoont het veel vergelijkingen met Siberisch Lariks. De kleurschakering is identiek. Oregon Pine stammen zijn echter regelmatig in grote diameters beschikbaar, het is fijnjarig en rechtdradig. Meest toegepaste kwaliteit in Europa is No.2 Clear & Better (d.w.z. praktisch kwastvrij en gelimiteerd spint). Oregon Pine is voor veel toepassingen geschikt; naast een prachtige uitstraling aan de gevel of aan het plafond is het bijzonder geschikt voor zwaardere constructies.

Houtimport Gras levert uiteenlopend materiaal in Douglas. NE-Hout daarentegen levert Douglas tuinhout.

Verkrijgbaar bij:

NE-Hout
30-09-2017|

Grenen

Aangezien grenenhout in geheel Europa voorkomt is het duidelijk dat de kwaliteit van het hout en het spintaandeel sterk afhankelijk is van het groeigebied. Hoe noordelijker en kouder des te langzamer de groei en daardoor fijnjarig hout. Afhankelijk van de bodem geeft dat in de regel kwalitatief beter en harder hout. Grenen is harshoudend en de ervaring heeft geleerd dat het door veroudering harder wordt.

Verkrijgbaar bij:

30-09-2017|

Lariks

Lariks is een harshoudende houtsoort met duidelijk kleurverschil tussen spinthout en kernhout, maar niet zo duidelijk als bij Grenen. Ook de groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden. Op dosse gezaagd hout ontstaat een mooie vlamtekening, terwijl kwartiers gezaagd hout een streeptekening vertoont. Het spintaandeel is beduidend kleiner als bij Grenen en heeft weinig neiging tot werken.

Verkrijgbaar bij:

30-09-2017|