In het hart van het Lloydkwartier krijgt Rotterdam een geheel houten woongebouw van 50 meter hoog. De ambitie is om het appartementengebouw Sawa volledig, inclusief hoofddraagconstructie, in CLT uit te voeren en te voorzien van royale groene terrassen.

Mei architects and planners ontwerpt het appartementengebouw in opdracht van Nice Developers en Era Contour. Opdrachtgever en architect delen de ambitie om het gebouw tot en met de hoofddraagconstructie te realiseren in cross laminated timber (CLT), laat architectenbureau Mei weten.

Daarmee willen ze invulling geven aan de European Green Deal, UN Sustainable Development Goals en het doel van de gemeente Rotterdam om de CO2-uitstoot te verlagen. Naast het feit dat met houtbouw CO2 wordt ‘opgeslagen’, wordt de bouwtijd ten opzichte van betonbouw verkort en het wooncomfort vergroot, aldus Mei.

Groen voor klimaat en biodiversiteit
Daarnaast wijst Mei op het ‘verstenen’ van de omgeving bij de voortgaande groei van Nederlandse steden, wat leidt tot wateroverlast en verhitting, naast inperking van het leefgebied van diverse diersoorten. Ook hiervoor wil het architectenbureau met het ontwerp voor Sawa een alternatief laten zien en bijdragen aan een gezond woon- en leefklimaat.

In samenwerking met stadsecologen zal Mei een ontwerp maken, waarbij het groen wordt geïntegreerd in balkons, terrassen en het dek. Dit moet bijdragen aan de biodiversiteit in de wijk.

Sawa in de wijk
Locatie van het appartementengebouw is het Lloydkwartier, dat zijn naam dankt aan de Lloydpier. Op deze pier liet de rederij Rotterdamsche Lloyd ooit een terminal bouwen, waar vandaan passagiersschepen vertrokken naar ‘de Oost’. Het gebouw krijgt de naam Sawa als verwijzing naar de Oosterse, getrapte rijstvelden en de gebouwvorm met getrapte terrassen.

Sawa wordt ontwikkeld in het hart van de wijk en zal mede daardoor een meerwaarde voor het Lloydkwartier betekenen, stelt Mei. In de plint van Sawa komen diverse voorzieningen en het dek wordt een groene verbinding tussen het gebouw en omliggend groen, zoals de buurttuin.

Het programma omvat circa 100 woningen, waarvan 50 appartementen in het middenhuursegment. De toevoeging van diverse gemeenschappelijke functies – zoals gedeelde mobiliteit, klusmaterieel en een moestuin – ondersteunt het actief creëren van een community.

Bron: Architectenweb – Robert Muis